onsdag 18 november 2009

Sverigedemokratisk blogg&mediadammsugning

Jag har länge fascinerats över hur sverigedemokrater lyckats synas så mycket som de gör på internet, och oftast med så blåsta inlägg. Så fort någon nämner ordet invandring är de där - med sin kritik, med sin referens till hur samhället kommer gå under pågrund av invandringen, och i slutändan med texten "SD 2010!" Uppenbarligen dammsuger de media på allt som är relevant för deras enda intresse, deras främlingsfientlighet. Borde man kanske lägga upp en vlog på youtube där man bråkar med dem riktigt mycket?

Det mest intressanta just nu är nog den debatt som rusar på newsmill om miljöpartiet. Den första smällen märkte vi nog tydligt pågrund av FRA-lagen, men även om vi var det enda riksdagspartiet som vågade vara tydligt i riksdagsfrågan så blev effekten inte så tydlig som man hade velat hoppas på. Vår socialliberala våg blev istället förlängd av piratpartiet, och det som märktes i EU-valet var tydligt - oerhört många vägde mellan att rösta på dem eller på miljöpartiet. Jag tror faktiskt många som vägde mellan MP eller PP faktiskt aldrig tidigare hade övervägt MP, men sett att båda partierna var önskvärda i frågan. I slutändan vinner naturligt PP många av dessa väljare till sin sida, när man endast är intresserad av lila och det finns ett lilaalternativ och ett grönlila alternativ blir det lila alternativet "mer äkta". Men de människor som röstade på piratpartiet kommer troligen inte tappa intresset för politik, de kommer gå vidare, och då kommer de nog ofta välja miljöpartiet som arena för att påverka.

Jag tror MP behöver fler socialliberaler. MP har sedan länge avskaffat mycket av den teknikfientlighet som funnits i partiet, anpassat sig till utvecklingen och blivit ett mer socialliberalt alibi. Per Gahrton sa för länge sedan att "Staden var en cancersvulst på samhällskroppen." en åsikt som knapp "men å andra sidan kan sossarna trösta sig med att det gröna partiet numera är ganska harmöst. Partiets traditionella reellt strukturförändrande profilfrågor - bland annat krav på sänkt arbetstid och tillväxt- och konsumtionskritik - är begravda i blockpolitikens namn."ast existerar bland dagens gröna. Bäst av allt var nog förlusten av Birger Schlaug för miljöpartiet, men troligen var det nog faktiskt bra att vi upphörde med att kritisera tillväxt. Kritiken tenderade bli för onyanserad, som vi ser här. Schlaug maler på om att
"men å andra sidan kan sossarna trösta sig med att det gröna partiet numera är ganska harmöst. Partiets traditionella reellt strukturförändrande profilfrågor - bland annat krav på sänkt arbetstid och tillväxt- och konsumtionskritik - är begravda i blockpolitikens namn."
Men det är en sanning med modifikation. Vi har övergett många av dessa krav, men var det i blockpolitikens namn, eller var det för att medlemmarnas åsikt i frågan hade svängt? I frågan om EU var det tydligt. Schlaug skyller allt på partiledningen, men en majoritet av oss ville faktiskt inte gå ur EU. Särskilt inte en majoritet av våra väljare. EU var en gravens fråga. Medans EU är en av de mest korrupta unioner som rått i Europas historia är det också en union som är fullt möjlig att påverka.

Jag hoppas på många förändringar i MP. Jag hoppas man överger den sexualmoralism som rått, och avskaffar sexköpslagen. Jag hoppas man börjar med en mer nyanserad kritik av tillväxt - kan inte vi i partiet börja referera oftare till GDH och dylika mått - inse att svenska folket vill bli rikare, men också att de vill bli lyckligare, och att mått som GDH borde genomsyra, inte måtten på tillväxt.

Ja, jag är en stenhård pragmatiker, men jag vill verkligen förändra samhället, utifrån de instrument jag fått för att göra detta. Inom de kommande åren är det viktigt att vi får ett mer tydligt socialliberalt alternativ, även om det innebär att vi distanserar oss mer från vänsterblocket, och även om vi tjänar på ett samarbete så måste vi våga driva vår agenda och inte sluta som ett blockparti. Ett De Rödgröna. För risken finns att vi liksom centern försvinner i debatten, även om det inte ser ut så nu. Men även centern var stora innan valet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

  1. Nu nämner jag faktiskt inte EU som en fråga vilken MP lagt sig för blockpolitikens skull. Varför påstår du det?

    De frågor jag tar upp är sänkt arbetstid, tillväxtkritik och konsumtionskritik. Tror du verkligen att partiets medlemmar ändrat uppfattning i de frågorna? Du kan ha rätt, men uppriktigt sagt tror jag inte det.

    Namnet på din blogg är Tänk grönt. Vad är grönt för dig? Du skriver att du verkligen vill förändra samhället? Men är inte just motorn till det samhälle som inte är grönt just jakten på ekonomisk tillväxt och ökande konsumtion i den del av världen som redan är materiellt utvecklad?

    Frågan är varför du vill ha ett mer socialliberalt alterntiv när du är medlem i ett grönt parti? Jag tror att den ideologiska debatten inom MP nästan avvecklats - och därmed har många fått för sig att det bara finns socialism, liberalism och konservatism i olika former. Vilket är ett trist missförstånd.

    Lev väl!

    SvaraRadera