fredag 5 februari 2010

Alliansen har bara tappat 110,000 jobb...

Kan hända lite väl visionärt påstod Reinfeldt i en partiledardebatt att det tillkommit 100,000 nya jobb. Därefter revideras siffrorna, till 40,000. Det är helt korrekt, från socialdemokraternas 150,000 nya jobb har alliansen lyckats behålla 40,000. Det är kanske inte så beundransvärt, däremot.

Jag tycker att debatten om arbete och arbetslöshet borde flyttas lite grann. Istället för att prata enbart om de arbetslösa - tycker jag vi borde snacka om de stackars arbetande. Min mor har sedan lågkonjunkturen fått beordrad övertid tillsammans med alla andra på sitt jobb på premiepensionsmyndigheten så många gånger att jag tappat räkningen. På vår skola har alla lärare fått höjd arbetstid med 30% - och det är ganska omöjligt att veta hur mycket de jobbade innan. Lärare har ingen begränsning för hur länge de får jobba.

Jobbet - kanske ibland sker på onödiga grunder. Det är aldrig delat - utan det är alltid några som sitter hemma, arbetslösa, och det är alltid några som jobbar ihjäl sig. Arbetet framstår som den enda chansen att ha ett liv. Som arbetslös hamnar man utanför asmhället, vännerna och människorna omkring en och slutar synas. Till och med i statistiken försöker personer som Reinfeldt dölja ens existens. Men alla utanför kvarstår som misslyckande.

Mer fritid är lösningen. Sluta straffa de arbetslösa och sjuka - och investera i fritid. Jobbet är inte människans enda kall. Människan vill skapa, vara kreativ, och arbeta för något den tror på är viktigt. Människor vill lära sig saker - som historia i skolan - även om de ska jobba i byggindustrin, människor är människor i första hand och arbetare i andra hand och konsumenter i tredje hand. Så länge våra basbehov tillgodoses - varför ska vi tvingas på ännu mer?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Dagens rekommenderade läsning är kampen mot kärnkraften, och jag känner ingen som brinner så mycket för att avskaffa kärnkraften som Akko Karlsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar